11. 1. 2012

Obecne, San Fernando, presun na terasy

Od vstupu na Filipiny jsem oslovovana "mam". Copak jsem nejaka matka? Pro pristi mesic nejspis ano...posleze zjistujeme, ze ve skutecnosti je tento vyraz zkratkou pro "madam". I spoustu muzu je tu tak oslovovano :-) Vetsinou maji dlouhe vlasy sepnute skripcem, upnute tilko, nehorazne spulej pusu a pri chuzi vrtej prdylkou. Taky radi hlasite a durazne rikaji "Oh my god!". Vetsina muzu, tech majetnejsich, si tu libuje v noseni dlouhych nehtu na palcich. To je neco na me...v hlave mi vzdycky probehne predstava, jak mu je strihami nuzkami na zivy plot a davam mu pohlavek. To jim nevadi, ze vypadaji jak strihoruky Edvard?
Dalsi zajimavou lahudkou je jejich zamestnani. Jejich 3 nejrozsirenejsi joby jsou prodavac, ridic a policajt. Policajt je tu spis brouk pytlik - vytira, otvira dvere a zdravi. Pak jsou tu taky dalsi zajimave pracovni pozice jako balic nakupu, podavac igelitovych pytliku, zadelavac pytliku, ukazovac nebo semaforista.
Posledni 4 dny jsme stravili v surfovacim resortu v Petrove haciende. Skvely misto s vyhledem na more. Vsude dlouhovlasi nebo dredati borci se surfama, predhanejici se, kdo nasadi lepsi image. Po x dnech taky konecne potkavame bily. Taky potkavame dost svabu. Pavel konstatuje, ze kazdej svab tu ma svuj pokoj :-) ten nas peticentimetrovej svab je zrovna ve sprse. Holt jim tu vdava i cedule s napisem "Neodhazujte nedopalky cigaret na zem, muzete tak zpusobit svabum rakovinu". Horsi jsou ale komari a mravenci.
Nechavame se zlakat mistni atmosferou a vyrazime se surfem za vlnama. Kazdej jednoho instruktora, kterej nam vzdycky vycihne tu nejlepsi vlnu a posle nas po ni. Pak se uz "jen" postavit a uzit si paradni jizdu. Stoupam si napodruhe, juchuuuu. Pavel je taky nadsen a po hodine s instruktorem zkousi serfit sam, odvaznej! Bez instruktora je tezky chytit vlnu, ale obcas se zadari, parada. Dalsi den brouzdame mestem a po pamatkach. Vecer uzivame velkych vln v mori. Vcerejsek travime opet s prknem a vlnami a jen tezko se loucime s tak prijemnym resortem.
Dnes jsme na ceste do ryzovych teras, ktere jsou pamatkou Unesco. Cestou nastupuje a vystupuje asi 6 kontroloru pruvodciho. Uzivame si nadherneho vyhledu v horach, kde pestuji prevaznou vetsinu plodin. Vyhled je uzasny - vsude kvetiny, terasy s plodinami (rozdil mezi jednotlivymi patry je cca 2-3 metry) a kaly tu rostou jako u nas plevel. Bohuzel dani za tento krasny vyhled je temer 6 hodin cesty, kdy ujedeme pouze 132 km! Pekny....hlavne, ze jsme ve zdravi dojeli.

Žádné komentáře: