24. 1. 2008

Co bylo v Kennedy space center

Pridavam dalsi clanecek. Specialne pro Mheb :) Tentokrat o navsteve vesmirneho centra. Bylo tam k videni rozhodne hodne. Ze odtamtud startuji raketoplany na vesmirne mise jsme vedeli uz predtim. Taky odtamtud za casu raket startovali rakety. Ale ted uz jich tam stoji jen par pro oci zvedavych navsetvniku. Meli jsme na navstevu cely otviraci den a nestihli jsme ani vse videt. A to jsme zaplatili jen zakladni vstupne bez bonusovych programu. Ale i tam jsme shledli nekolik kratkych info filmu, videli 3 raketoplany, v jednom jsme i byli. Priznivce filmu 3D a 4D by to tam taky potesilo. Jako nejlepsi pro zabavu (ac trochu turisticke ) jsme vyhodnotili simulator startu raketoplanu. Takova namakana poutova atrakce s 3D. Zavrou vas do toho, cely se to otoci, takze uz v sedackach nesedite, ale lezite, pak zacne odpocitavani. Pak se to pri startu cely klepe, natrasa. Pritom se clovek dozvida, v ktere fazi startu prave je, jak rychle leti, zda uz pronika stratosferou..... Zkratka, pokud nekdo nekdy pojedete pobliz, tak si jeden den na tohle nechejte! Autobusama Vas tam povozi okolo startovacich ramp a hangaru. Videli jsme i pojizdnou aktualne pouzivanou startovaci rampu a cestu z "hangaru pro raketoplan" s plosinou az na aktualne pouzivane misto startu. Taky tam byl jakysi "seminar" s kosmonautem. Amici z toho byli neuveritelne vyvaleny. Ja sem v tom videl to, ze kosmonaut co uz nelita, tak jde vzdy jednou za tyden na pokec s turistama. Tak nam popovidal neco o vesmirnych cestach, o MIRu, o tom co tam delaj, jak pripojovali dalsi modul k MIRu.... vcelku zajimave jmeno mel. John Blaha. Tak sem se ho v diskusi optal odkud ze pochazi. Jeho rodice prisli z Ceskoslovenska z Heralce. Tak kdyz jsem rekl, ze bydlim 20mil odtamtud, tak se amici hlasite divili. Oni se celkove strasne radi divi.

    Dal tam byly vselijake kusy modulu z raket, raketoplanu s vselijakyma vysvetlenima. Cast ridiciho centra z roku 1980 byla taky doos zajimava. Zkratka jsme si tam Svycar, Japonec a ja prisli na sve.

No a hlavne, ted, uz jsem zpet v CR. Doma. :) Az budu nejaky volnejsi vecer, tak chci jeste sepsat jeden clanecek o drobnych, ale zajimavych rozdilech. Takze jeste link na blog nemazte :) Cestovani zdar!

11 komentářů:

Apin řekl(a)...

chceme fotky :)

Anonymní řekl(a)...

tak vítej doma, až se vzpamatuješ, ozvi se :-) MHeb

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
sedlon řekl(a)...

Ahoj Pavle, bohužel jsem nepřišel na to, jak ti napsat email, tak to zkusím alespoň přes příspěvek... V červnu bych se měl vydat s kamarádem na Floridu, jenom na tři neděle, víc mi v práci nedovolí. Budeme ubytovaní ve Ft. Lauderdale, v hotelu Quinta In. Problém je v tom, že ještě nemáme Vízum a Amíci od naší věkové skupiny požadují i formulář D-157, kde by měl být uvedený přesný program pro tyhle tři týdny (Jedeme tam na turistické vízum). Nevím jak to při získávání víza chodí, ale v nějakém PDFku jsem zahlédl něco jako:"Ti co nemají přesný plán, ať raději žádost o vízum ještě oddálí..." Asi teda na to amíci dost hrajou. Mohl by jsi se prosím zmínit o nějakých místech, které by stálo za to vidět a které bych mohl zahrout do našeho plánu? Předem moc děkuji, Petr

Anonymní řekl(a)...

Cau, hele hlavne tam neco napiste. Napriklad: den jedna relaxace, den dva prohlidka mesta, den tri a ctyri vylet do Maiami...atd.
Jsou tam pobliz indianske rezervace, casina, plaze, vesmirne centrum..... Oni to zas tak zkoumat nebudou, pokud tam bude neco napsano. A pokud mate prilozenou rezervacku od hotelu, tak je to pak jeste lepsi. Hlavne at vam nekoukaj z batohu monterky. :) Kazdopadne to kanady space center muzu vic nez doporucit. Evarglades taky - rezervace se zviraty - bomba! Vstupy jsou drahe a mene zname rezervace nabidnou skoro to same za podstatne mene penez.

sedlon řekl(a)...

Jo jasně na ty montérky si dáme teda pozor :). Já to teda nějak zbastlim, díky za tip!
Petr

sedlon řekl(a)...

No vlastně mám ještě pár otázek...
Jak je to tam s českým řidičákem?
Z Fort Lauderdale je to do Kennedy Space Center něco přes 320Km. Zvládli jste to za jeden den? Nebo jsi si tam našel nějakej nocleh? Když se budu chtít podívat někam dál, třeba do Tampy a to na jeden víkend, dá se na takovou dobu (třeba na dva dny) sehnat ubytování? Nebo je to problém? Pokud bych si naplánoval takový výlet a neměl potvrzení o ubytování v D - 157, bude to někdo řešit? Petr

Anonymní řekl(a)...

600 za den date v klidu, je to porad po dalnici - hlavne nespat!

Ubytko sehnat je v klidu, jen to chce hledat mimo centrum nekde u motelu. Letaky a tipy na motely se daj najit u benzinek a u mekace.
A tu D157 tolik nereste, hlavne at mate potvrzeni na celou dobu!

Hodne zdaru a dejte vedet jak bylo!

Anonymní řekl(a)...

Jo a na Kennedy si privstante, pokud jste technicky typy, tak to je na den tak tak.

sedlon řekl(a)...

Dík za tipy, dám vědět jak jsme dopadli :)

sedlon řekl(a)...

Ještě jedna otázka. K získání víza: Kolik fotek o rozměrech 5x5 cm má být ke schůzce doneseno? Já mám jen jednu, kterou jsem lípnul na tu žádost o Vízum na D - 156. Ale v těch požadavcích co mám je napsáno že má být fotka nalepena na žádost a pak jako další bod je tam znovu fotka 5x5 cm.