5. 5. 2011

presun, nocleh, jeskyne, kocky

Maly statecek na Borneu, se vyznacuje hlavne tim, ze ma ropne plosiny. A tam kde je ropa, tam jsou penize. Takze hned po prekrioceni hranic to je dost vyrazne videt. Skoro si tady nepripadame jako v asii. To ze je tu cislo, hromady zbozi a obrovske obchodaky i kralovy palace nas nejak nenadchava a hned se presunujeme z hlavniho mesta jizneji smerem k hranicim do Sarawaku - dalsiho malajskeho statu. Do mesta kam prijizdime dorazime az kolem 19h, vsechny levnejsi hotely jsou plne a hotely za minimalne 200 Brunejsky dolaru (asi 4tis Kc) nas nejak neberou ,takze volime nocleh pod striskou letniho divadla :)). Rano cekame na Bus, ale jeste nez se objevi, tak nas naklada nejaky chlapik a uz mazeme do Mesta Miri s nim (Sarawak - Malajsie). Cestou pokecame jejich vybornou cinsko-malajskou Anglictinou. Ta Cinglistina je tady vubec klada, uz tim prasojazykem mluvim taky, takze az tohle vybalim na jejakyho anglana, tak bude asi pekne valit oci. Mesto Miri je fajn, od ostatnich Malajskoborlejdskych mest je znat, ze i tady je prece jen vice penez - i tady jsou nejake ropne vrty. Dalsi den si pujcujeme auto (cosi jako auto) a vyrazime smer Tiamah Negara Caves. Jedny z nejstarsich puvodne obydlenych jeskyni a udajne snad i nejvetsich, Po asi hodine a pul cesty dzungli dochazime do obrovske jeskyne. Velikost opravdu monstrozni, ale to jeste netusime, ze na jejim zdanlivem konci se ve tme oteviraji dalsi a hlavne jeste vetsi prostory. Velikost neumim popsat, snad az si nekde o tom vic prectu. Krom toho v jedne z jeskyn jsou dochovane stare kresby, pokracuji tu i nejake vykopavky......no, proste cucime jako blazni, nechapeme... Cestou z5 z jeskynniho komplexu do mesta davame jeste cachtajdu v mori a pak uz jedeme na ubytko za babou cinskou blaznivou, ktera mele a mele, bez zastaveni, rozumet jo Cinglistinu je fakt problem. I jednoducha otazka esi je sprcha vlevo nebo vpravo je odpovezena nekolika vetama. Navic tam ma na ubytku dve totalne tlusty kocky, ktery se sotva muzou hejbat, porad si s nima povida. Neustale mi o jejich dvou vypasenych zviratevch neco vysvetluje! Nechci uz kocku videt aspon tyden a to mame namireno do Kuchingu - mesta kocek.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Pavle,
zda se mi to, nebo je to zatim tva nejdobrodruznejsi cesta? Cte se to jako napinava kniha, tesim se na obrazky a videa. Tvuj bratr taky vyletuje, ale kde - to se nevi, neb na to uvalil informacni embargo.
Kdyz je rec o obeznich domacich mazliccich, aby jsi se po navratu nedivil...

mej se blaze, tesim se na zapisky z mesta kocek
S

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Pavlíku,
tak výraz ,, čingličtina" mě takhle po ránu fakt pobavil. Hlavně nám tam na sebe dávej pozor. Těším se na další ppříspěvky :-)

Měj se krásně.

Léňa Hrdlička

Anonymní řekl(a)...

Zajimave to tu je, spousta veci fajn, ale nejdobrodruznejsi cesou bych to nenazyval :) Ale potesi, kdyz vim, ze nekoho bavi to cist. P.

Anonymní řekl(a)...

Lucka drží dietu. Chce se Ti líbit.
Už se na Tě těšíme. m.