24. 4. 2011

den 10,11 Sepilok, Sandakan

Tak vcera po sestihodinove ceste zanovnim autobusem dorazime do narodni rezervace. Misto vzdalene vzdusnou carou 200Km - po asi hodine jizdy uz bylo jasne, proc kazdy ma pred sebou v sedadle blici pytik. Par lidi si tam dost slusne odplivlo, zatacka stridala zatacku a rovinek jsme si moc neuzili. Cestou mijime Mont Kinabalu - 4100m. Jeji vystup vynechavame - od poslednich lidi jsem slysel, ze tam rano slo tolik vyprav, ze prejduti po lanovem zebriku cekali hodinu. Na to jim kaslem. Misto kde stravime dalsi noc je ubytovani jednoduche, ale velmi prijemne a utulne. Chaloupky pro 12lidi jsou stlucene z mahagonoveho dreva pomerne nahrubo opracovaneho, ale velmi pekne. Nejlepsi je ze vsude okolo jsou jen palmy, banany, jezirka, kokosy....zkratka totalni priroda. Jeste zvladame drobnou 2,5hodiny prochazku v rezervaci. Vsude spousty znamych i neznamych kvetin, stromu, rostlin...fotim a fotim, par kvetu bych sem strasne rad dal(bohuzel dowload souboru o velikosti vic nez 100Kb tu nepripada v uvahu).Po prochazce jeste rybolov (jen dve maky mrchy) a pak uz jen vecere a v 20h utahany jako kotata padame do postele a spime. V noci prichazi tropicky slejvak, rano dalsi... nejvetsi mistni trhak - orangutani - jak jsme zjisti z fotek a od lidi je to, ze se opice na nejakem betonu line nazerou a zase zmizi. Takze ok, prohlidnem jeste okoli a mizime smer 20Km vzdalene mesto Sandakan. Opet pomerne vyvinute mesto, pristav trochu cistsi, ale i tak je to tu raj pro krysy. Vsude jich je mraky. Zajimave tu je, jak maji vsichni natuneny auta. Tady snad auto bez tuningu nemaji, i ta nejshnilejsi dodavka musi mit minimalne lita kola s podlozkama, tak aby pekne vycuhovaly ven z blatniku. Autobusy s tuninggovym naraznikem a spoilerem uz jsou pak perla vubec. Na ubytku potkavam Slovaky z Cadce, tak spolu vsichni povecerime a hodime ceskoslovenkou rec. Ted uz jen internet a jit spat. Zitra krokodyl farma a valecne muzeum. Potom budu muset taky vymyslet kudy dal. To planovani tras tady neni uplne jednosuche, mapa v ktery by bylo, kde maji autobusaky zkratka neni. A jedno mesto ma 3-5 autobusovych nadrazi. Z kazdeho odjizdeji busy smerem nekam. Takze se muze stat, ze clovek dojede z centra mesta na okrajovy autobusak a tam zjisti, ze jeho bus vubec nenajde...:)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Oni zvládnou udělat "trhák" snad ze všech zvířat. Ale počkej až vymyslej nějakou akci s krysama, to teprv bude :-) N.R.E.

Anonymní řekl(a)...

Nazdar bejku,
Je fajn, ze si tam uzivas a neni to nuda! My byli s Katou ve Slavonicich na velikonoce. Mam Te pozdravovat od Katy a kocicaka! :-) Pises nechutny vedro a my cestou domu vymrzli 10°C. Mam ted rymu jak tram a sotva prezivam... Koukej nahrat nejaka fota, at Ti je muzeme skouknout.